Vko 53/2015: lomaviikkoilua

Nonniin, lomaviikko is on. Ja samalla vuoden vika viikko. Pitkä on viikon tehtävälista. Katotaan miten pitkälle päästään.

image

Ollaan saatu aika hyvin päivät jo myytyä eri hommiin, jotka eivät sisällä listassa olevia asioita. On kuljetuslaatikoiden hakua/purkamista, pattereiden hakua, kollektoriputkien asentamista ja sen sellaista.

Maanantaina herättiin aikaisin (kasilta, toooosi aikaisin siis) ja lähdettiin tattarisuolle purkamaan kuljetuslaatikoita. Saatiin taas polttopuita. Mutta onhan se aika matka parin polttopuun takia… Kun tultiin sieltä kaukomailta, päätettiin ruksata tehtävälistan eka kohta listalta eli pistettiin teknisen tilan ja vierasvessan ovet paikoilleen. Siinä ne kaunokaiset ovat!

Tuo teknisen tilan, kuva vasemmalla, ovi on metrin levyinen, joten luulisi tekniikan mahtuvan siitä. Kummankaan oven lukko ei toimi, joten pitääpä miettiä miten nuo laittaa kiinni. Vessan oveen laitetaan varmaankin sellainen salpasysteemi Rakennusapteekista, joka on ihan hauska. Vaikkakin hintava… Mitäs mieltä olette?

image

Teknisen tilan oven ei nyt tartte lukossa ollakaan, jos nyt jonkun hakasen siihen löytää niin kiva juttu.

Tiistaina mä lähdin kymmenen aikoihin käymään Biltemassa, piti hakea  tapetointipöytää ja jatkojohtoa ja sen sellaista. Samalla reissulla kävin myös Rakennusapteekissa hakemassa pellavarivettä. Kun tulin talolle, oli mies urakoinut: vierasvessassa oli seinälaudoitus yhdellä seinällä jo melkein valmis!

Samalla oven avauksella tuli myös Juhani, meidän maalämpöurakoitsijamme. Ja hetken päästä saapuivat maalämpökollektorin asentajatkin. Siinä asentajat aloivat sitten repimään routaista maata ylös. Onneksi niillä oli oikeanlaiset vehkeet tuohon hommaan. Me kokeiltiin eilen pistolapioilla eikä edes kärkeä saatu maan sisään uppoamaan. Että ei sitten jatkettu. Onneksi soitettiin Juhanille, hän kun kertoi kaivuun kuuluvan urakkaan. Ei pistetty yhtään pahitteeksi… Saivat tällaisia aikaiseksi.

Kun asennus oli tehty, päästiin miehen kanssa taas sisähommiin. Kuten tuosta työlistasta näkyy, oli tiistaille kaksi hommaa: teknisen tilan sekä vierasvessan laudoittaminen sekä viimeisten sähkövetojen veto. Ne sitten pistettiin tekien, melkein. Vähän jäi laudoittamisesta vajaaksi, mutta sähkövedot veivät aikaa… Huomenna loppuun.

Aamupäivällä ajellessani Biltemaan, tuli mieleen sellainen mietintö, että josko vierasvessaan laittaisikin vain tuon ponttilaudoituksen, pystyladontana. Maalaisi sen vaan ja that’s it. Ekaksihan aattelin laittaa sinne helmiponttipaneelia, kuten kattoonkin, mutta sitten aloin miettimään, että onko se liikaa… Siis se, että katossa ja seinissä on samaa materiaalia. Ja päädyin lopputulemaan, että on, ja sitten päädyin tuohon vaakalaudoitukseen. Kassotaan miltä näyttää. Ja ainahan sitä voi laittaa tuon päälle sen helmipontin taikka sitten pinkopahvin ja maalata. Tai ihan mitä vain. Mun inspiraatiokuva tuosta vessasta olis niinku tämä alla oleva huone, joka sijaitsee jossain talossa Hollannissa. Kiitos interwebs.

image

Keskiviikko aloitettiin, ei todellakaan siitä mihin jäätiin eilen, vaan lattioiden laittamisella!! Ihan koska, emmä tiiä, näin vaan tehtiin. Pitää saada pönttikset päälle joskus. Aikaa meni aika reilusti siihen kaikkeen järjestelyyn, kaikki laudat kun olivat bähän niinku sekaisin siinä olohuoneen pinkassa… Kylään tuli myös sähkäri, joka sai meille kytkettyä kolmivaiheen. Nyt saatiin toimimaan meidän kaksi lämmitintäkin, että ehkä remppapuoli lämpiääkin joskus. Hitsi.

PIolen päivän tienoilla tuli suunnitteluhortonomi katsomaan vähän tätä meidän pihamaata, jos sitä sellaiseksi voi tällä hetkellä kutsua. Mä kun haluaisin joskus myös tuon pihan olevan kiva ja kaunis… Nythän niiden puiden istuttaminen pitäisi siis aloittaa, jotta ovat sitten vuosikymmenen päästä kasvaneet kunnon kokoisiksi. Haluaisin esim tuohon sivupihalle näkösuojaksi puita, syreenejä esmes, jotta pihatieltä ei ihan suoraan sinne näkisi. Ja tietenkin omena-, luumu- yms puita sekä kunnon kasvimaan jonnekin. Pyydän siis puutarhasuunnitelmasta tarjouksen ja katsotaan millainen hinta sille tulee. Itse siis tekisin kaikki istutukset, jos vain mahdollista, nuo vain siis suunnittelisivat mitä laitetaan minnekin. Kai. Mä kun en oikein tiedä miten tässä menetellään, olen siis vähän pihalla tällaisista. Että katellaan.

Mutta siis siihen tapaamiseen. Oli todella mukava nainen ja tunti me siinä varmaan kierreltiin ja kateltiin. Päädyttiin jakamaan tätä meidän suunnitteluprojektia pariin osaan, koska pellon ja tulevan saunan/autotallin osalta on vaikea vielä hahmottaa kokonaisuutta. Nyt siis suunnitellaan etu/sivu/takapihat pellolle asti. Että silleesti.

Kun palasin sisään, jäätyneenä luihin ja ytimiin, oli mies saanut jo neljä lautariviä valmiiksi ruokailuhuoneessa! Älytön äijä! Kahdestaan saatiin valmiiksi huoneesta se osa, jonka pystyi valmiiksi tekemään. Tunteja siinä meni, käytiin kyllä jossain vaiheessa lämmittelemässä ja syömässä vähän, mutta seiskan aikoihin oltiin voiton puolella ja homma oli redi! Aika hieno, vaikka itse sanonkin… Okei, vähän on rakoja, rikkinäisiä lautoja ja niin edelleen, mutta hei, ovatpahan vanhoja ja alkuperäisiä 😉 Erikeepperin ja purun seoksella tullaan isoimmat raot täyttämään, tai ainakin yritetään, mutta kyllä tuossa saa elämä näkyäkin. Että silleen.

Ja tässä se on, eka melkein-valmis-lattia!! Tadaa!

Huonettahan ei voi vielä tehdä loppuun, koska paneelit ja huokolevyt vievät aikasen suuren osan huoneen pinta-alasta. Kuten kuvasta näkyy 😉

image

Torstaina aloitettiin sitten olohuoneen kanssa. Ei aamupäivällä päästy ees alkuun, koska yhdeltä piti olla Lohjalla hakemassa pattereita. Tai siis kattomassa, kun pari kuljetusliikkeeltä vuokrattua riskiä kaveria kantoivat ne pienteleen lämmittimet autoon. Vartissa. Jaa miksi palkatut miehet kantamassa, kysytte? Ihan vain siksi, että meidän päätavoite oli, että ne saataisiin alas ja pakuun ilman, että mikään kämpässä menee rikki. Lohjalta sitten siirryttiin Espooseen hakemaan jotain ihme cattihommeleita, emmä tajua niistäkään mitään. Mutta halvalla sai koko kämpän liittimet.

Iltapäivällä jatkettiin lattian kanssa. Puoli ysin aikoihin lopetettiin, koska tajuttiin seuraavien lautojen vaativan suurehkoa modaamista eikä oikein kärsivällisyys olisi siihen enää riittänyt. On parempi lopettaa onnistumisen tunteeseen, kuin epäonnistumiseen. That is out remppa-motto, jota harvoin kuitenkaan noudatamme, koska eihän sitä epäonnistumista osaa edes ennustaa. Tämä oli yksi niitä harvoja kertoja, jolloin saatiin lopettaa jippii-fiilikseen. Uuden Vuoden kunniaksi ehkä. Tähän lattia siis jäi torstaina. Pari riviä ja sitten olisi ekassa kokonaisessa huoneessa lattia. Ihan älytöntä.

Vähän ollaan aikataulusta jäljessä, lattioiden (vierasvessa mukaan lukien) olisi pitänyt olla valmiita jo keskiviikkona. Tänään olisi pitänyt tehdä jo kattoja. Nooh, mitäs pienistä. Suunnitelmat ovat tehty… Ei-noudatettaviksi. Aikataulut muuttuvat.

Mutta mitäs me tehtiin Uutena Vuotena? Ostettiin kaupasta pari paukkua, koska tänä vuonna päätettiin jaksaa olla hereillä sinne puolille öin. Viime vuonnahan mä vedin itteäni sorkkaraudalla naamaan ja mies löi kyynärpään kiukkuhermonsa tikkaisiin, joten päätettiin mennä nukkumaan siinä kymmenen pintaan. Ja näin oltiin hereillä, kuten päätettiinkin. Ah, tuntuipa hyvältä ampua rahaa taivaalle, sitä kun on niin sairaasti noin muutenkin 😀 Hienoja kuvia en saanut kun oli niin pirun kylmä. Vähän aneemiselta näyttää, mutta olivat ne ihan kivoja. Tähtitaivas oli ihan älytön, hitsi kun siitä ei saanut kuvaa.

image

Joo, perjantaina jatkettiin lattian kanssa. Ei mennyt, taaskaan, ihan niinku suunniteltiin. Meni paljon enemmän aikaa kuin mitä oltiin kuviteltu. Mutta nyt se on valmis! Eka lattia kokonaan ladottu ja maalausta vaille valmis! Wuhuu!

Huone tuntui heti paljon pienemmältä (kummallista kyllä), koska seinät ovat hirrellä ja lattiakin tumma. Lattiasta tulee vaalean harmaa ja seinistä myös mahdollisesti vaaleat, joten tämä on nyt vain tällainen välivaihe. Yksi seinä jää kyllä hirrelle, joten ihan valkoisen kliinistä huoneesta ei tule. Väriä kyllä huoneeseen haluaisin, mutta sitten taas pelkään, että jos laitan väriä seiniin, tulen jossain vaiheessa kyllästymään valitsemaani väriin ja sitten seinät pitäisi taas maalata. Ja, kuten varmaan voi kuvitella, on seiniä aika ärsy maalata, jos tilassa jo asutaan. Ettäs niin. Mutta katotaan katotaan.

Katot piti tehdä tänään kanssa. No eipä tehty. Koska kamaa on huoneessa niin stanasti ja tilaa taas niiiiiin vähän, aikaa meni siihen sinksaamiseen taas niin himputisti. Hermot meni aika monta kertaa. Noh, loppujen lopuksi saatiin kolme lautaa kattoon. Onhan sekin jotain hei!

Ja nyt alkaa kämpässä jo tarkeamaankin, lämpötilat olemaan jo melkein samat kuin sosiaalipuolella. On se kivempi tehdä hommia lämpimässä kuin kylmässä. Ilmankosteuskin on nollissa.

image.jpeg

Lauantai valkeni lumisena. Työmaalle päästiin siinä kymmenen aikaan. Saatiin pari kolme paneelia kattoon (kiroillen, koska laudat olivat suoria kuin potkurikoneen ropelli) ja sitten hajosi kompuran letku. Noh, ei siinä muuta kuin rautakauppaan. Samalla reissulla käytiin Pohjassa hakemassa yksi ikkuna sekä Billnäsin varaosa-apteekissa, josta mukaan  tarttui savupelti sekä toinen ikkuna.

Kotiin päästyämme jatkoimme siitä mihin jäimme. Siihen asti siis mihin pystyttiin jatkamaan. Maanantaina tulee vastaava mestari käymään, joten jätettiin hormin vierus vielä auki. Hän voi tarkastaa turvavälit rakenteisiin jne. Mutta onhan tuo helmipontti ihana materiaali. Kun vielä saa värin pintaansa, puun värisenä tulee liikaa mieleen 80-luku 😀 Kuvassa siis katto, vähän epäselvä kuvakulma taas.

image

Tämän jälkeen jatkettiin paneeli-linjalla eli vessan ulkoseinien paneloinnilla. Mulla on sellainen pieni ajatus päässä, että kaikki ns. Uudisosat talosta paneloitaisiin, jotta ne erottautuisivat alkuperäisestä pohjaratkaisusta. Eli paneelin pintaan saa tekninen tila / portaidenalustila sekä vierasvessa.

Koska vierasvessasta oli tulossa valoton loukko, mies ideoi oven yläpuolelle vanhan ikkunan, josta tulisi lisävaloa. Hienon kuvakollaasin sain aikaan prosessista. Lopputulos on parempi kuin mitä olisin voinut kuvitella, ihan loistava!

Lauantai-iltana, kun tätä kirjoittelen, näyttäisi siltä, että huomiselle, sunnuntaille, jäisi sitten vielä “vähän” töitä. Jos siis tehtävälistan kaikki työt pitäisi saada tehtyä tällä viikolla.

– keittiön väliseinä
– vierasvessan loppuunpanelointi (ulkoseinä/katto)
– vierasvessan lattia
– eteisen katto (vasta kun paneelit saatu pois tieltä…)
– porrashuoneen katto
– ruokailu- ja olohuoneen levytys
– betonitaso
– eteisen ja keittiön lattiat (ensi viikolle menee, koska ei ole lautoja)

Ja mitä me oikeasti EHKÄ saadaan huomenna tehtyä:

– keittiön väliseinä
– vierasvessan loppuunpanelointi
– olohuoneen levytys (kummatkin kerrokset)

Että vähän jää ensi viikolle miehelle töitä… Mutta näillä seuraavilla asioilla ei ole ihan hirveä kiire, koska ne eivät myöhästytä muita työvaiheita: vierasvessan lattia, ruokailuhuoneen levytys (kamat pitää saada sieltä ekaksi pois ja lattia tehtyä).

Mitä taas pitää ensi viikolla on pakko saada tehtyä: keittiön ja vieraseteisen lattia (kunhan rahaa saadaan), porrashuoneen katto ja teknisen tilan seinä (jotta saadaan niitä pirun paneeleita pois ruokailuhuoneesta tilaa viemästä), mahdollisesti ruokailuhuoneen lattia loppuun ja sen jälkeen levytys.

Saatiin vihdoin myös teknisen tilan vesieristyksestä ja pinnoittamisesta tarjous. Oli ihan kohtuullinen, joten hyväksyttiin se. Tilan tulee olla valmis 19.1., jolloin maalämpökamat tullaan asentamaan. Ihanaa, että sekin etenee. Koko homma kokonaisuudessaan.

Mutta siis itse sunnuntaihin. Mitä saatiin tehtyä? Noh, olohuoneen levyttämisessä päästiin alkuun eikä keittiön väliseinää saatu loppuun eikä vierasvessan kattoa paneloitu, mutta joo, ihan hyvä päivä oli. Loppua kohti alkoivat energiatasot laskemaan, joten ärräpäät lentelivät aika kovaan ääneen.

Kesken jääneestä keittiön väliseinästä ei kuulemma saanut ottaa kuvaa, joten jääköön se ottamati ja seuraavaan kertaan.

Huomenna tulee vastaava mestarikin käymään. Minä olen töissä, lepäämässä, joten mies saa keskustella henkeviä. Eka osa remontista lähenee pikkuhiljaa loppuaan, siis on vähemmän edessä kuin takana, aika ihana ajatus. Ja minä käyn töiden jälkeen käymässä Viikissä hakemassa viitisen seinävalaisinta, jotka ostin halvalla. Kauniita ovat kuin mitkä. Ja postissa taas saapuu ensi viikolla vanha naulakko. Ostin (halvalla tietenkin) purkutavarakirppikseltä. Suunnitelmissa olisi, että jatkaisin olohuoneen levytystä huomenna, kun kotiin töistä pääsen, mutta voipa jäädä haaveeksi. Tänään herättiin puoli kymmeneltä ja huomenna herätyskello soi 5.30. Että voipi olla huomenna illalla vähän väsy.

Nyt tässä taas pakollinen kissakuvakollaasi. Mukana myös mr Tohveli Toffelsson, joka jäi edellisen viikon kuvista uupumaan. Ja tietenkin mukana myös Tohvelin bestis Tirppa.

Nonniin, eiköhän siinä ollut kaikki tältä viikolta. Paljon saatiin tehtyä, enemmän olisi halunnut saada tehdyksi, paljon jäi seuraavaan viikkoon. Onneksi miehellä on vielä lomaa.

Ensi viikkoon, palleroiset, hyvää viikkoa kaikille! Ja muistakaa pukea lämpimästi päälle, tulee kuulemmati pienteleen kylmä viikko!!