Vko 03/2016: kattoa, seinää ja hyvää ruokaa

Ja taas yksi viikko on kulunut elämässämme. Toivottavasti se oli produktiivinen teillä muilla, koska minulla se ei oikein ollut. Tai siis ei ainakaan ajalla ma-to, sen jälkeen alkoikin tapahtumaan enemmän.

Mies siis taasen reissussa ja minä vastuussa huushollista. Sain mä niitä tulia tehtyä tulisijoihin ihan kiitettävästi, ja vähän siivottua, mutta siihen se oikeastaan jäi remontin osalta. Ei mikään ihan kauhea suksee siis.

Nooh, ei sen väliks. Torstaina tuli mies kotio illalla ja perjantai oltiinkin kummatkin vapaalla. Aloitettiin viikonlopun urakka ruokailuhuoneen loppuunlevyttämisestä. Siihen oikeasti meni melkeinpä kokonainen päivä. Ja hermot sulivat taas pariin otteeseen. Vaikka siinä piti tehdä vain yksi nurkka ja tiivistellä paria kohtaa. Ihan älytöntä. No, näin se nyt vaan meni tällä kertaa. Hieno siitä tuli, kun käytettiin asioihin vähän enemmän aikaa. Ei ole rakoja. Oltiin päivänä muutamana ostettu Biltemasta tapetointipöytä, jonka sitten viikolla kasasin ruokailuhuoneeseen. Ai että, kun oli helppoa leikata käsisirkkelillä levyjä kun levyt ovat silleen muualla kuin maantasalla! Ja sirkkelillä saa ihan eritavalla suoraa linjaa kuin Multitoolilla, mikä ylläripylläri! Mutta enhän mä muistanut lopputuloksesta kuvia ottaa, joten teidän tulee taas luottaa mielipiteeseeni, joka ei ole puolueellinen. Nope. Evö.

Aloitettiin myös eteisen katon loppuunpanelointi, mutta se jäi pariin lautaan, koska yksillä tikkailla asentaminen oli aika pepusta. Toiset tikkaat menivät rikke tässä päivänä muutamana. Pitääpä muistaa yrittää korjata ne.

Lauantaina mies teki hienot rakennustelineet, jotta paneleiden laitto sujuisi helpommin. Onko vähän hienot tellinkit??

image

Minä katkaisin ruokailuhuoneessa paneeleita ja mies asensi. Ny on katto valmis noin 95 %ssa ko. huonetta! Jee!

Joo vähän tulee 80-luku mieleen, kun kaikki nyt tuollaista puhdasta puuta, mutta kohta saadaan väriä pintaan niin ei se enää niin samansävyistä pintaa.

Mies väkersi noita tuon ulkoikkunan huokolevyjä varmaan jonkun tunnin. Tuli hienot, on helppo saada peitelaudat ja muut paikoilleen. Muut ikkunat ovatkin ehkä sitten vaikeampia tapauksia. Mutta otetaan ikkuna kerrallaan tekemisen alle, ei tule liikaa ressiä. Ja noita mietitään vasta pinkopahvituksen jälkeen eli siis parin viikon päästä. Siihen asti saa olla ihan takatakaraivossa kaikki ikkunapuitteet.

Niin, ensi viikolla pitäisi pikkuhiljaa aloittaa huokolevyjen esiliisteröinti. Huokolevy siis imee itseensä tooooodella paljon liisteriä, joten ne pitää liisteröidä ennen pinkopahvien asennusta. Jos näin ei tehdä, ei pinkkarit pysy seinässä, kun kaikki liisteri imeytyy huokolevyyn. Ja liisterihän tehdään itse, vehnäjauholiisteri siis. Liisteriä tehdään noin 1/9 suhteella  eli 1 osa vehnäjauhoja ja loput vettä. Kattilaan vettä ja se kuumennetaan lähes kiehumispisteeseen. Sillä välin 1 osa vehnäjauhoja sekoitetaan pieneen määrää kylmää vettä.   Vehnäjauho kaadetaan kattilaan vähän ennen veden kiehumispistettä. Puuroa keitetään hiljakseen  noin 10 minuuttia.   Liisterin annetaan hetken  jäähtyä ja avot, ei kun seinälle sutimaan. Samalla liisterillä laitetaan sitten pinkkaritkin seinälle.

Joo tuli meillä lauantaina vielä sellainenkin mieleen, että mitä jos vieraseteiseen ei laittaisikaan lattiaan maalia vaan sen kuuraisi. Suopakuuraus tehdään pellavaöljyllä ja sillä saadaan lattiaan likaahylkivän ja luonnollisen pinnan. Alla ote Satakunnan museon Rakennuskulttuuritalo Toivon korjausvinkeistä:

”Sekä uuden että vanhan puulattian alkuperäisen ilmeen, vaaleuden ja puhtaan puun aidon tunnun säilyttää parhaiten suopakuuraamalla. Suopakuuraus sekä puhdistaa lattian että muodostaa puun pinnalle likaa hylkivän kerroksen. Suopakuurauksen jälkeen lattialle riittää tavanomainen imurointi ja pesu, mieluiten kuitenkin nestemäisellä suovalla (pellavaöljysuopa tai mäntysuopa, käsitiskiainekin käy). Perinpohjaista uudelleenkuurausta lattia vaatii harvoin, ehkä vuoden tai parin välein, riippuen käytöstä ja kulutuksesta.”

Tuolla linkissä on ohjeet tuolle kuuraamiselle, joita me sitten noudatetaan. Eteisessä on hyvä olla lattia, joka hylkii likaa ja on helppohoitoinen. Muihin tiloihin tuleekin varmaan sitten maalia.

Pidemmittä puheitta sunnuntain kimppuun. Minätyttö lähdin kavereiden kanssa brunssille isolle kirkolle, joten mies jäi issekseen touhuamaan työmaalle. Ja sehän sai ihan ittekseenkin aikaan paljonkin, ei pitäisi varmaan olla mikään suuren suuri yllätys 😀 Porrashuone on nyt siisti, ekaa kertaa sitten taas jonkun puolen vuoden!

image

Kyllä nyt pitäisi päästä maalämpötyyppien pumppujen ja varaajien kanssa tekniseen tilaan ilman ongelmia.

Eikä tässä vielä kaikki! Sai se miehenpuoli keittiönkin levytettyä melkein loppuun! Lisä-jee!

Nyt on levyttämättä enää vieraseteiseisen yksi osa, joka odottaa lattian valmistumista. Lisäksi pikkupaloja puuttuu sieltä täältä, mutta ne saa nopsaan paikoilleen. Voisi siis olla hyvin mahdollista, että, mies kun taas lähtee Lrantaan tiistaina, minä saisin esiliisteröinnit tehtyä viikolla. Ensi viikonloppuna voisi siis alkaa lätkimään pinkopahveja seiniin. Iso EHKÄ tuonne edellisen lauseen väliin, mutta mahdollisuus on olemassa 🙂

Koska mies lähtee vasta tiistaina, ehditään maanantaina tehdä vielä tuo eteisen lattia loppuun. Hope so. Joka taas helpottaa aikas paljon. Ja, jos vain mahdollista, niin vessan lattia tehdään siinä samalla. Vessa on vielä ihan tekemätön sisältä, joten siellä töitä enemmänkin. Mutta, koska sinne ei pinkopahvia tule, se ei ole ihan korkeimmalla priolla. Sinnä pitäisi tehdä lattian lisäksi seinät ponttilaudasta jne., mutta kaikki aikanaan.

Ennen brunssille lähtöä lämmitin tulisijat vähän isommalla puumäärällä. Hitsi, pönttishän alkoi varaamaan lämpöä! Vielä iltapäivällä oli etuosa tähtiventtiiliin asti lämmin. Hyvähyvä. Ja pakkanenhan laski sunnuntaina ihan reilusti, remppapuolella lämpö nousi jopa pariinkymmeneen. Lauantaina mentiin sellaisessa 5-10 asteessa, joten aika hyvältä tuntui.

Ei kai siinä sitten mitään. Hyvä viikko, oli kivaa, ei ollut kiukkua (paljoa ainakaan) ja hommat etenivät. Ensi viikolla pitäisi hakea loput laudat sekä katto- ja lattialistat sahalta. Pitää laittaa oottelemaan käyttöä autotalliin. Sitä ennen pitäisi saada kulkuväylä sinne autotallille. Lunta on vähnä edessä. Ensi viikolla sitten.

Jees, let’s rap it up. Hyvää viikkoa palleroiset!

Tämän viikon kissakuvaksi valikoitui Väiski, joka ottaa lepiä, ja lämpöä, ikkunalaudalla. Vähän tuollainen ”well hello there ladies”-asento/ilme tuossa. Meitin äijä.

väkäää